Ученици: С едно обаждане - трева, екстази, амфетамин

Всеки четвърти столичен ученик може само с едно обаждане да си купи марихуана. Това става ясно от проведено изследване сред подрастващите от девети до дванадесети клас в столицата, пише БГНЕС.

Анкетата сред младежите е направена от експертите на Националния фокусен център за наркотици и наркомании и е част от годишния им доклад за употребата и разпространението на дрога за 2013 г., съобщава "Монитор". На тийнейджърите е зададен въпросът колко лесно могат да си набавят различните видове наркотици и 40,6% са отговорили, че нямат никакъв проблем да си намерят най-популярната дрога - тревата. Всеки трети знае от кого да си купи амфетамин, а 24% от учениците познават човек, който ще им продаде екстази. От отговорите им става ясно, че най-трудно ще им е да си купят хероин и метадон, обяснил пред изданието директорът на фокусния център Момчил Василев. Причината за това е, че употребата на наркотика, който се инжектира, от години спада и беше изместена от синтетичните стимуланти и канабиса.

Изследванията сочат, че се увеличава броят на учениците, които посягат към дрогата. От 2005 година има ръст в общия брой хора, които си купуват екстази и марихуана. Около 120 000 души на възраст от 15 до 64 години от 250 различни населени места у нас са отговорили при анкета, че през последния месец са пушили трева, а 7 - 8 хиляди души палят ежедневно от веселите цигари. Всички те биха попаднали в ареста, ако бъдат приети предложенията за новия Наказателен кодекс, според които вече няма да има маловажни случаи и дори за 1 цигара може да се получи ефективна присъда. От изследването става ясно още, че хората с трайна зависимост към наркотиците са 32 000 души.

Проучванията показват, че при цените на наркотиците се вдигат тези на канабиса и хероина. Причината за това е, че през последните години на пазара у нас вече се предлага т.нар. трева тип холандец, която е по-силна и по-качествена. Тя вече се отглежда в нелегални оранжерии у нас, след като са били внесени семена на сорта от Холандия.

Цената на хероина, който се смята за най-коварния наркотик, също се е покачила, защото през последните 3 г. той почти е изчезнал от пазара, а качеството му значително се е влошило. "Според европейски експерти през 2011 г. големи количества са били насочвани към Русия и Китай, за да се разработи там пазарът и каквото остане, е влизало в Европа. Сега като че ли нещата се възстановяват", казва Василев. Цената при кокаина и амфетамините остава относително стабилна.

В категория на анкетираните на възраст от 15 до 64 години, на които е зададен въпросът дали са взимали амфетамин през последните 30 дни, страната ни е на трето място в Европа, като сме изпреварени единствено от Великобритания и Испания. "Очаквах, че ще сме по-напред в класацията по използване на марихуана, но там сме на десето място", казва още Василев.

Заради употреба на наркотици пък средно годишно в София умират около 40 души. Статистиката за жертвите обаче не е точна според специалистите. "Има хора, които са починали от инфаркт, но този инфаркт е бил причинен от системната употреба на амфетамин или кокаин, защото тези стимуланти сериозно натоварват сърцето", коментират експерти.

По данни на МВР при продажбата на наркотици вече няма монопол, какъвто е съществувал в средата на деветдесетте години. "Сега има групи от 3 до 5 души. Те си имат свой канал за доставка на дрога, която след това сами пласират", подчертава Василев.