През 2015 година започват круизи от Бургас

В момента България е транзитна спирка на редица круизи

През 2015 година се предвижда започване на круизи от Бургас. Това заяви Илиян Иванов, акредитиран експерт към Българско круиз общество. По думите му, в момента България е транзитна спирка за редица круизи. Около петдесет круизни кораба спират в Несебър, Варна, Бургас. Според него, страната ни още не може да се сравнява със съседките ни.

"Да се сравним с Истанбул е пълен абсурд. Това е абсурд, защото Истанбул е световен град. Разликата между София и Истанбул е от земята до небето. Просто нещата са несравними", каза Иванов пред агенция "Фокус". По думите му, за да се развие круизният туризъм в България, на първо място трябва да има изградена инфраструктура.

България, като дестинация, привлича по-бедни туристи. Пакетите за почивка на туристите, които се настаняват по нашите курорти, струват по двеста-триста евро с включени самолетни билети. Затова е нормално големите круиз линии все още да нямат интерес да правят круизи, които започват от България, каза още Иванов.

"Тук няма пазар. Дори да имаше инфраструктура и да можеше да бъде обслужен един такъв огромен круиз лайнер, за него трябва да има пазар, трябва да има изградени летища, трябва да има кой да се качи на този кораб от съответното пристанище", допълни Иван Иванов и заяви, че, може би след пет-десет години това би могло да се случи.