Спада заболяемостта от туберкулоза

24 март - Световен ден за борба с "жълтата гостенка"

Лек спад на заболяемостта от туберкулоза в област Стара Загора отчитат експертите спрямо 2012г. По предварителни данни за 2013 г. заболяемостта за област Стара Загора е на нивото за средната за страната – 23.6 на 100 000 население.

На 24 март, когато се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата, Регионалната здравна инспекция - Стара Загора организира среща с общопрактикуващите лекари от община Чирпан. На нея д-р Божидара Кайракова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ ще изнесе информация за разпространението на туберкулозната инфекция в област Стара Загора и сравнителни данни за страната.

Презентация пред присъстващите ще имат и представители на неправителствената организация „Свят без граници“, която работи по различни проекти насочени към повишаване на здравната култура сред ромското население. 

Същия ден от 10:00 до 14:00 часа на площада пред Община Чирпан ще бъде разположен мобилния кабинет на РЗИ. Медицински специалисти ще извършват на  всички желаещи анонимно и безплатно консултиране и изследване чрез бързи тестове за ХИВ/СПИН. От РЗИ призовават повече хора да се възползват от тази възможност.