"С любов към сърцето" инициира РЗИ-Стара Загора

През седмицата 24-28 март старозагорски кардиолози ще извършват безплатни прегледи.

Целта на кампанията е да се изградят традиции за контрол на собственото здраве и периодично проследяване на важни показатели.

Кампания „С любов за сърцето" има за цел да се изградят традиции за контрол на собственото здраве и периодично проследяване на важни показатели.

Високото кръвно налягане, холестеролът, тютюнопушенето, затлъстяването, обездвижването, захарният диабет и стресът са известни рискове за стесняване на кръвоносните съдове на сърцето и появата на исхемична болест и инфаркт. Всеки един човек може да намали отрицателното им влияние като промени начина си на живот и хранене и приема редовно предписаните от специалистите медикаменти.

Други рискови фактори като сърдечната честота (сърдечен пулс) обаче, често биват пропускани и неглижирани. Много малка част от хората имат навика да измерват своя пулс у дома. А редовното проследяване на ударите на сърцето е важно, тъй като увеличаването на пулса при хората със сърдечни заболявания оказва неблагоприятно влияние върху работата на сърдечния мускул. Колкото е по-висок пулса, толкова повече хранителни вещества, кислород и енергия са нужни на сърцето, припомнят от РЗИ.

Високата сърдечна честота представлява работата на сърцето на «високи обороти». Това намалява времето, в което сърцето си почива и се храни с кръв. Поради това има опасност от влошаване на много от сърдечните болести, предупреждават още от инспекцията. Проследяването на сърдечната честота или още - пулсoвата честота е лесно, не изисква допълнителна апаратура. Високата сърдечна честота е показател, явяващ се самостоятелен рисков фактор и при трайно ускоряване в покой, е необходимо да обсъдим този факт с лекуващия ни лекар, категорични са от РЗИ.

В рамките на кампанията деца от клуб "Млад здравен експерт" при РЗИ – Стара Загора ще разпространят сред жителите на областния град здравно – образователни брошури по темите: "Как да измервате вашия пулс у дома?" и "С любов за сърцето".
На 26.03.2014г. (сряда) от 13,30 часа в конферентната зала на хотел „Верея” пред общопрактикуващи лекари от регион Стара Загора ще бъде представена лекция на тема: „Ролята на сърдечната честота като рисков фактор при КАБ (коронарна артериална болест)”.