Греда! Рекламата на Каменица вече я имало... (видео)

Плагиатство или единомислие? Преценете сами!

Привечер. Тъмни облаци са надвиснали над мрачна поляна, а някъде наблизо няколко приятели, облечени в черни костюми, с мъка на сърцето и с подкрепата на любимото си питие, посрещат труден момент от живота си.

Първоначално си мислим, че мъжете са на погребение, но, не, става дума за сватба - сватбата на най-добрия им приятел. Когато това става ясно, минорните звуци отстъпват място на радостни възгласи, а лекото объркване на зрителя веднага преминава в смях.

Разбира се, всеки е гледал новия епизод от рекламната поредица на българската бира "Каменица", която продължава линията на забавни случки между групата най-добри приятели с фокус върху бирата. Клипът, озаглавен "Сватбата", е екранизация на един стар анекдот и зрителите го оцениха добре.

Малко след пускането на рекламата обаче се оказа, че това е фалстарт, защото друг представител на алкохолния бранш вече е изпреварил нашенската бирена компания.

Макар че на българския екран рекламата на уиски "Tullamore D.E.W." от поредицата "The Parting Glass" ("Стъклото на раздялата") да се появи няколко седмици по-късно у нас, ирландският производител я е пуснал в ефир още в края на миналата година.

В рекламата четирима тъгуващи оплакват свой приятел на едно пусто гробище под звуците на драматична музика. Когато накрая към тях се присъединява усмихната булка, става ясно, че единият е самият младоженец.

Този клип също продължава определена сюжетна линия - всички помним предходния клип, в който няколко мъже в кръчма пеят стара ирландска песен, а цялото заведение бурно ги аплодира. После се оказва, че ръцете им са оковани, а те пият последното си уиски, преди да отидат в затвора.

Разбира се, става дума за коренно различен подход между "Каменица" и "Tullamore" - докато при промотирането на българския бранд се залага на смеха и се акцентира на забавната страна на ситуацията (и на бирата, естествено), ирландците говорят за традиции; за традиции и уиски. Ето защо в случая едва ли става дума за плагиатство - просто два лоши момента да бъдат реализирани две идеи на две косвено конкурентни компании.

Все пак, вижте двата клипа и преценете сами.