Пловдив получи своя ключ към Китай

Най-старият град в Европа и най-младият китайски мегаполис се побратимиха днес

Кметовете на Пловдив - Иван Тотев, и на китайския Шънджън - Цин Ксу, подписаха договор за побратимяване при старта на втория Българо-китайски бизнес форум у нас днес.

Голяма чест е за община Пловдив, най-сърдечно да ви приветствам, посочи Иван Тотев на бизнес събитието на годината за нашия град.

С общи усилия отношенията между двата града ще разцъфтят като роза, категоричен бе и китайският посланик Н. Пр. Уей Дзинхуа на официалното откриване на форума.

Слово произнесе и кметът на Шънджън Цън Ксу. Той отбеляза, че побратимяването на двата града е събитие с историческа значимост за Китай.

Това ще стимулира двустранните отношения и икономиките на Шънджън и Пловдив, каза кметът на втория най-добър град за бизнес в света.

Преди подписването се прожектираха филми за двата града: Пловдив  бе представен като най-старият жив град в Европа, а Шънджън като най-младия китайски мегаполис с 16 млн. население.

На форума присъстваха още китайският посланик Н. пр. Уей Дзинхуа, депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, директорът на Дирекция Стратегия, Планиране и Пазари в Министерството на земеделието Велина Панчева, както и представители на над 50 китайски и 40 български фирми, кметове и общински съветници от Пловдивска област.

Това е градът на висококачественото производство, на международните архитектурни постижения, град на любовта и сърдечното отношение към хората, място, което се развива стремително бързо. Шънджън е екологичен град, с нисковъглеродни практики, а половината от територията на града е в програма за екологичен контрол, каза Цин Ксу.

Като възможни области за сътрудничество кметът на Шънджън посочи производството на телекомуникационни продукти, автомобилостроенето. Цин Ксу вижда потенциал за развитие и в биофармацевтиката и производството на медицинска апаратура, както и в културата и образованието.

Надявам се Пловдив и Шънджън да вървят ръка за ръка към все по-всестранно сътрудничество, завърши Цин Ксу.

След подписването на договора за побратимяване кметът Ксу връчи символичен ключ на офиса, който Пловдив ще има в Шънджън.