Пилот на авиолинейката в Бургас: Всичките ни мисии са били успешни

нито един пациент не е загинал при спасяване с хеликоптер, твърди Светлин Петков

"До сега всичките ни спасителни мисии са били успешни и сме нямали починал пациент", това сподели за BurgasUtre Светлин Петков, който е ръководител на педготовка на хеликоптери към „Хели ер”. Това е компанията, която ще поддържа през целия летен сезон с хеликоптер ситуиран на летище Бургас нуждите на МБАЛ – Бургас при спасяване и транспротиране по въздух на пациенти по спешност.

Пилотът е имал богат опит в тази насока, нещо повече вече има опит със спасителни мисии, макар по различни от тези, които сега се подновяват с разкриването на хеликоптерната площадка на територията на бургаската многопрофилна болница.

До 1991 година в България е имало реална, действаща санитарна ваиация, а авиокомпанията „Хели ер” е изпълнява такива задачи, които Светлин Петков е поемал, когато се е налагала въздушна линейка при спешни случаи. Тогава са базирали вертолетите в Плодвив, София и Велико Търново. Сега отново компанията подновява дейността, а пилотите имат стаж и натрупан опит в тази по-специфична въздушна дейност.

Според г-н Петков, най-тежкото е пилотирането при спасителни мисии в планината, където няма много условия за кацане. Хеликоптерът обаче ще може да спасява тежко пострадали в катастрофи на магистралата и дори при свръхнатоварване в Слънчев бряг.