Велоалея ще свързва несебърското село Тънково и курорта Слънчев бряг

Животът

24-03-2014, 14:20

Автор:

Явор Томов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Австрийски пенсионери нападат Слънчев бряг в края на април

велоалея ще свърза несебърското село Тънково и курорта Слънчев бряг. Решението приеха днес на сесия съветниците в Несебър. Необходимите средства за велоалеята ще бъдат осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи на общинския бюджет.

„През летния сезон един от най-натоварените в транспортно отношение участъци в общината е отсечката между с.Тънково и Слънчев бряг. Над 90% от населението в работоспособна възраст от селото работи в курортния комплекс. Предложението ми е мотивирано от този факт. Другата основна цел с изграждането на този участък е облекчаване на автомобилния трафик и намаляване на фините прахови частици в атмосферния въздух”, коментира общинският съветник Станислав Цанев. Той е категоричен, че с изграждането на велоалеята Тънково-Слънчев бряг ще се популяризира и насърчи използването на велосипеди като начин за придвижване.

„Стимулирането на велосипедния транспорт е залегнал и в Програмата за развитие на туризма в Община Несебър за периода 2013г.-2017г., както и в Комплексната програма за намаляване нивата на замърсителите и достигане на утвърдени норми за съдържанието им в атмосферния въздух на територията на община Несебър. В резултат на реализиране на проекта ще се намалят емисиите от транспорт, автомобилният трафик, ще се облекчи проблема с паркирането в проблемни зони на съседните населени места”, заяви водачът на групата съветници от ГЕРБ-Несебър.След приемането на предложението на Станислав Цанев, съветниците решиха още да бъдат изградени и велоалеи в останалите населени места в община Несебър, като предстои да бъдат уточнени конкретните участъци и цялостната веломрежа.