Събират подписка срещу фирмите изкупвачи на тютюн

До момента в нея са се включили 1500 души, производителите я внасят до петък

В момента върви подписка за отнемане на лиценза на двете гръцки компании, изкупували тютюн в България, съобщи пред Агенция "Фокус" пресаташето на Националната асоциация на тютюнопроизводителите за област Хасково Велко Велев.

Въпросните фирми са тези, които са ощетили родните фермери за сметка на гръцките им колеги, което предизвика бранша да излезе на протести в началото на годината.

Тези компании, припомни Велев, се опитват да свалят цената на тютюна, който изкупуват от българските производители, до под 5 лева на килограм, когато за същия тютюн в Гърция дават 5 - 5,50 евро. Фирмите изкупвачи се опитват да притиснат родните фермери да продават продукцията си за цени в границата 3,50 - 4,50 лева.

"При нас имаше независим експерт, който заяви, че минимумът за тази стока е 5,50 лева", информира Велев.

Затова от бранша събират подписи за отнемането на лиценза на двете компании. "Смятам, че вече са събрани около 1500 подписа. До петък най-вероятно тази подписка ще бъде внесена, защото те погазват два основни принципа", заяви пресаташето.

Той отново обясни мотивите за недоволството на производителите:
"Първо - (компаниите) не си спазват клаузите по договора. Второ – не спазват Закона за тютюна и тютюневите изделия. При кампанията за закупуване на тютюна те твърдят, че този сорт е „Тервел", а експертите, които идваха, заявиха, че цялото количество е „Крумовград” и няма примеси".