Ново поколение туризъм спасява хората в селските райони

Парите

24-03-2014, 16:47

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Несебър започва сватбен туризъм

Забравете за туризъм днес

Световни екоорганизации вече проявявали интерес към Малко Търново

Отдаващ, а не унищожаващ туризъм започва постепенно да навлиза в България. Световна организация проучва включването ан в картата си с туристически маршрути пограничната община Малко Търново, задари Странджа планина.

Населението там изнемогва, докато еколози правят опити да спасят храстчета и тревички, а споровете за защитените територии, осигуриха на местните там сигурен глад, задари вече 10 години липсващата карта за териториите.

Новото поколение екотуризъм обаче има шанс да стане спасителен пояс, тъй като идеята му е къмпинг туристи да опазват определени територии, поддържайки ги ежедневно, в продължение на периоди от 3 до 5 месеца и заплащайки за тях определен наем.

„Собствениците не имоти обаче не бива да се изкушават от този модел за лесна печалба, вдигайки цените, тъй като тези клиенти търсят само нискоструващи земи за да съхранят уникалността на тези територии”, обясняват експертите.

Най-голям интерес на този етап прояват туристи от Германия, Швейцария, Италия и Чехия, които са традиционно къмпингуващи и участват в екомаршрути по света.

Парцелите, които ще се наемат трябва да са до 50 дка. Интересът е предимно към земеделски и горски имоти на цена до 1 000 лева на дка.