Студенти се учат да управляват роботи по интернет

Междуконтиненталната онлайн лекция бе изнесена на български език от д-р Евгени Бонев

След месец студенти от Техническия университет - филиал Пловдив ще научат възможностите за дистанционно управление на роботи от САЩ в рамките на учебни лабораторни упражнения. Подготовката за тази непозната досега учебна практитка започна с лекция на живо от Калифорния. Тя бе изслушана с небивал интерес от около 100 студенти и специалисти в Техническия университет - София и Пловдив, както и служители на робокомпаниите Милра в САЩ /Бостън/ и България.

Онлайн лекцията бе изнесена на български език от д-р Евгени Бонев. Темата, избрана от него за “майсторския клас” на действащите и бъдещи специалисти по роботика бе: “Съвременни контролери за управление на двигатели, използвани при роботи - характеристики, особености и програмиране”. Часът на лекцията е избран така, че за всички слушатели да бъде работно време - 7 часа сутринта в Калифорния, 11 часа в Бостън и 17 часа в България.
Според проф. Андон Топалов от катедра “Системи за управление”,  подобна трансатлантическа лекция се прави за първи път тук и заради големия интрес на слушателите е продължила 2 часа. Въпросите, които обсипаха д-р Евгени Бонев бяха много и касаеха преди всичко от конкретните задвижвания, доставени в Техническия университет - Пловдив като мостри, казва проф. Топалов.
След две седмици по план д-р Евгени Бонев ще изнесе още една лекция, съпроводена този път и от лабораторни упражнения за дистанционно управление на роботи.  Това е абсолютна новост в обучението на българските роботици, които ще учат тънкостите на роботиката под контрола на най-големите американски специалисти в тази област. Американските лекции за студентите от Техническия унверситет - филиал Пловдив ще продължат през целия семестър на тази учебна година, увери проф. Топалов.