Нови контейнери "иглу" поемат боклука на софиянци

Нови контейнери за разделно събиране на боклука ще бъдат инсталирани в София до края на годината

Те ще бъдат от типа "иглу", които са с по-голяма височина и тесен отвор за хвърляне на отпадъците. Това каза вчера пред журналисти прокуристът на "Екобулпак" Георги Славчев, цитиран от БТА.

Формата на новите контейнери ще защитава разделно събраните отпадъци от вандали, метеорологични условия, замърсяване с битов отпадък и от кражби, коментираха специалисти. Контейнерите ще бъдат предназначени за пластмаса, хартия и стъкло.

"Надявам се по-малко да могат да крадат клошарите от контейнерите, защото това е много сериозен проблем, който категорично демотивира хората да събират разделно", коментира Славчев.

Първите контейнери, спазващи новите изисквания на Столична община, ще бъдат инсталирани в кварталите "Люлин", "Връбница" и "Подуяне".
Според Славчев промяна в наредбата, регулираща такса "Смет", също ще бъде необходима. По думите му, изграждането на система от стимули и санкции ще има най-добър ефект върху разделното събиране на смет, тъй като "удрянето по джоба" ще накара нашенеца да разделя боклука си.