И проект край Шабла, на инвеститора от Карадере, спрян заради липса на екооценка

Строежът край Шабла е спрян през 2009 г. - тогава парцелът бил разделен на 8 парцела, за да не се налага такава оценка, пише btvnews.bg.

 Чрез друга своя фирма инвеститорът, който стои зад проекта за курорт на Карадере, е започнал строеж в местността „Тузлата" до Шабла. Проектът е бил спрян, заради липса на екооценка, каквато няма и „Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт“.

 Строежът в Тузлата е спрян през 2009 г. Инвеститорът разделя терена на осем парцела, за да не се налага екооценка. „На това място, което е частна собственост, преотредено за изграждане на туристически комплекс, трябваше да бъдат изградени 15 сгради на обща площ около 300 декара. В тия 15 сгради, съответно ниско строителство, съобразено с нормите”, обясни пред bTV зам.-кметът на община Шабла Мариян Жечев.

 Разследване на сайта „Биволъ” показва, че зад фирмата стои същият инвеститор, който получи клас А с проекта си за Карадере. „Става въпрос за същия инвеститор чрез една друга негова фирма – „Бългериън пропъртис”. Те вече са били санкционирани, опитали са се да заобиколят закона по същата схема, по която той е бил заобиколен в разрушения строеж „Златна перла”, разказа през bTV журналистът от „Биволъ” Атанас Чобанов.

Природозащитници  планират още протести, ще пратят и жалби до Европейската комисия.