Внимание! В Бургаско започнаха кражбите на агнета преди Великден

Крими

25-03-2014, 12:03

Снимка:

интернет

Автор:

Явор Томов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Апаши отмъкнаха овце и агнета

Колят под надзор агнета от Странджа за Великден

Крадците са изключително нагли и много добре организирани. Те проучват предварително до най-малките детайли набелязания обект и действат светкавично

Започнаха кражбите на агнета в Бургаско преди Великден. Хайдуците са изгладнели и по това време се регистрират най-много кражби на живо месо от кошари и частни стопански дворове, предупреждават полицаи в Бургас. Снощи е регистрирана поредната кражба. Отмъкнати са 3 живи агнета от кошара, собственост на 67-годишен стопанин в поморийското село Порой. Ченгета предупреждават, че най-често крадците атакували стадото по тъмно и отнасяли плячката с автобили. Апашите върлуват в цялата Бургаска област и набелязват жертвите си. Трагедията е там, че се обират предимно бедни хора с по няколко глави добитък, от които са се изхранвали. Крадците са изключително нагли и много добре организирани. Те проучвали предварително до най-малките детайли набелязания обект и действали светкавично. Да ти откраднат животните си е цяло бедствие, казват стопаните. Миналата седмица кошарата на 69-годишния Дуран Сали, овчар от айтоското село Вресово остана празна, след като неизвестни му задигнаха седем овце, три агнета и две ярета. Последните две кражби от обора му били на крави, но неуспешни. След като задигнали първата крава я откарали в гората край селото, където решили да я заколят.

Селата край Бургаско неведнъж са били обект на набезите на престъпните групи. Обикновено бандите подбирали населени места, разположени до основни пътища. Крадците първо убивали кучетата пазачи с кайма, смесена с отрова, после извеждали животните, връзвали ги и ги товарели в колите си. Животните били карани в кланници, а оттам в бургаските магазини. Животните се продавали обикновено на едро по 100 лева бройката, независимо дали става дума за агне, овца или теле.
Групите обикновено повтаряли ударите в дадено населено място след известен период от време. В странджанските села има случаи, когато едни и същи стопани са обирани по няколко пъти. Миналата година в село Звездец пък за една вечер крадци успяха да задигнат 24 агнета.
Селяните приемат скептично новината, че някоя от бандитите е заловена. “Или ще ги пуснат, или ще дойдат други. Нито ще ни върнат добитъка, нито ще ни обезщетят”, коментират хората.
Според запознати, при залавянето основната цел е да се локализира и т.нар. аналогчик на групата. Това е човекът, който разузнава къде има животни, как да се стигне до тях и какви са пътищата за бягство. В “бизнеса” на крадците често има замесен и ветеринарен лекар. Неговата задача е да издава фалшиви документи за превоз на крадените животни. Освен тарторът, ветеринарният лекар, в групата има и “бизнесмен”, който финансира голяма част от кражбите.