Събират идеи за велостойки, дават 2000 лева награда

Правят модерни стойки за колела в Пловдив

Тръгна национален конкурс за велосипедните стойки в в Пловдив. Дизайнери с атрактивни виждания ще имат възможност да споделят своите мисли и идеи.

Наградата за най-добрия проект е 2000 лева. Освен това победителят ще се радва на своето творение на различни места в града. Организаторите са помислили и за мнението на хората, като за целта всеки ще може да гласува за най-добър дизайн за велостойки в интернет, а победителят на публиката ще грабне 1000 лева и чисто нов велосипед.

„Този конкурс е черешката на тортата на транспортния проект на Пловдив“, каза Стефан Стоянов – зам.–кмет „Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики” на община Пловдив.

Конкурсът ще се проведе на принципа на двуетапно журиране в продължение на няколко седмици. Първата част предвижда от 25 март до 22 април 2014 година да се извърши регистрация на участниците и приемане на проектните им предложения. Допуснатите до втори тур ще имат възможност да доразработят своите проекти. Следва финално журиране и от 7 до 10 май награждаване и сключване на договор с победителя в конкурса.

Самата реализация ще се извърши от 12 май до 19 юни, която се състои в производство и монтаж в градска среда на 20 броя от спечелилия наградата на журито проект за велостойки, производство на прототипи на наградените от журито и от публиката проекти за целите на изложба в рамките на ONE DESIGN WEEK 2014 (20-29 юни).

Целта на организаторите е този конкурс да не е единствен по рода си, а да се превърне в традиция за Пловдив, да допринесе за развитието на градската среда, предизвиквайки иновативното мислене на дизайнери от цялата страна.  Той се провежда със специалната подкрепа на велосипеди SPRINT, ежегодният международен фестивал за дизайн и визуална култура ONЕ DESIGN WEEK и Община Пловдив – кандидат за Европейска столица на културата 2019 г.

Още информация за конкурса ВИЖТЕ ТУК!