ВМРО: Ще върне ли "Софийска вода" парите на хората?

Вчера КЗК разкри, че столичният доставчик мами клиентите си, като им начислява лихви върху прогнозни данни

Ще върне ли измамникът „Софийска вода” парите на гражданите? Този въпрос задава политическото движение ВМРО, което излезе днес с официална позиция по вчерашното обявление на Комисията за защита на конкуренцията.

Антимонополният регулатор установи, че столичният доставчик прибира противозаконно лихва за забава на служебно начислени задължения за използваната услуга, с което директно засяга интересите на потребителите и противоречи на ЗЗК, припомня ВМРО.

"При тази ситуация съвсем резонно е питането дали „Софийска вода“ АД доброволно ще върне неоснователно получените лихви на потребителите”, заявяват оттам.

Но коментират, че, като познаваме практиката на дружеството, излъганите клиенти едва ли ще видят отново някога парите си.

Въпреки това официалното решение на КЗК, което извади на светло машинациите на вододоставчика, е „едно добро основание за завеждане на съдебни дела за недължимото платено”.

Съгласно Общите условия на "Софийска вода" АД потребителите следва ежемесечно да заплащат ползваните от тях ВиК услуги, като отчитането на действително изразходваното количество вода се извършва веднъж на три месеца.

За всеки от двата месеца, в които не се извършва реално отчитане, ВиК операторът начислява количество вода, определено въз основа на средния месечен разход от предходните два отчета. Изравнителната сметка, която се изготвя в края на тримесечния период, установява размера на потреблението за периода, но не и точния размер на потребеното количество вода за всеки отделен месец, се посочваше във вчерашното съобщение на Комисията за защита на конкуренцията.

В същото време „Софийска вода“ прибират от клиентите си суми за неизпълнение на парично задължение, като длъжникът дължи обезщетение в размер на законната лихва от деня на забавата.

С други думи, заключи органът, "Софийска вода” иска пари от хората не само за реално използваната от тях вода, а за фактурирани прогнозни данни, върху които начислява лихва.

И така, ще върне ли измамникът парите на хората?