И все пак: Електронните цигари не са чак толкова полезни?

Пушачите, които са преминали от обикновени на електронни цигари, не са по-склонни да се откажат от вредния навик, показва ново проучване

Пушачите, които са преминали от обикновени на електронни цигари, не са по-склонни да се откажат от вредния навик, отколкото останалите. Това става ясно от ново проучване, което беше публикувано вчера. В него са взели 88 потребители на електронни цигари, пише „Ройтерс“.

Поддръжниците на заместителите на обикновените папироси може и да посочат, с право, че в проучването са били включени малък брой респонденти. Освен това участващите не са посочили дали са заменили обикновените с електронни цигари, за да спрат пушенето и тн.

Електронните папироси бяха въведени за първи път през 2004 г. в Китай. Работещото с батерия устройство позволява на пушачите да вдишват никотинови пари. В момента е-цигарите и тяхната полза е предмет на множество спорове. Стойността на тази индустрия в момента се оценява на 2 млрд. долара.

Според резултатите от предишно изследване, проведено в началото на 2013 г., джаджите се използват от пушачите за отказване от тютюна. В допитването взеха участие 1400 души. За 76% от тях електронните цигари представляват пълнокръвен заместител на обикновените папироси.