Откриха планета с атмосфера, сходна със земната

Небесното тяло все още няма име. То се намира извън Млечния път

Планета с размерите на Земята, на която може да има атмосферни условия, сходни със земните, е била открита в Млечния път. 

Небесното тяло е засечено при изследване на данни от космическия телескоп "Кеплер". Към момента тя няма име, но е ясно, че е в орбита около неидентифицирана звезда в така наречената обитаема зона – район, до който достигат достатъчно енергия, светлина и топлина, за да може да има вода. Планетата е малко по-голяма от Земята, което я прави най-близката по големина, откривана досега, пише NovaNews. 

Астрономът от НАСА Томас Баркли съобщи за откритието си по време на конференция в Аризона, посветена на търсенето на живот извън Слънчевата система. Използвайки снимките, направени от телескопа "Кеплер", експертът вярва, че е открил нова звездна система, състояща се от пет планети, които обикалят около звезда-джудже M1.

 М-джуджетата са звезди, които са много по-малки и по-слаби от земното слънце и не са достатъчно ярки, за да бъдат забелязани с просто око. Познати още като червени джуджета, тези звезди представляват 70% от звездите в Галактиката. 

За сравнение, нашето слънце се нарича G-джудже, като от този тип джуджета са само 5% от звездите във Вселената. Предполага се, че най-външната планета в звездната система на Баркли е 1,1 пъти по-голяма по размер от Земята и е наречена обитаема планета, защото обикаля в обитаемата зона на джуджето M1.

Въпреки че и преди са откривани планети, подобни на Земята, безименната обитаема планета на Баркли е най-близката по размер до нашата планета. Други подробности около откритието на Томас Баркли не се съобщават и се очаква официалните заключения около откритието му да бъдат обявени публично по-късно тази година. 

Космическия телескоп "Кеплер" на НАСА до момента е открил почти 3000 кандидат-планети извън нашата Слънчева система, като за една пета от тях се смята, че са "супер - Земи", между 1,25 и 2 пъти по-големи от Земята.