Властта се наложи за Сметната палата

Одитната институция се връща към модела “широка колегия”, състояща се от девет членове

Въпреки отпора срещу прекрояването на Сметната палата властта успя да се наложи. Одитната институция се връща към модела “широка колегия”, състояща се от девет членове, които са равнопоставени, решиха депутатите вчера по време на второто четене на законопроекта за институцията, съобщава "Труд". С това се отменя реформата на ГЕРБ от 2011 г., която по думите на председателя на палатата Валери Димитров я е професионализирала и значително е подобрила качеството на одитите.

Сегашната структура от един председател със силни правомощия и двама заместници се заменя с 9 членове, които ще могат да бъдат юристи или икономисти по образование.

До последно в групата на БСП имаше разделение, защото част от депутатите се обединиха около предложението на Георги Кадиев и Борис Цветков съставът на палатата да се сведе до петима души. При първото гласуване текстът бе приет, но след прегласуване бе отхвърлен.
Според Валери Димитров възстановяването на модела, действащ до 2010 г., ще възроди партийните квоти в палатата и професионалистите ще бъдат заменени с партийни секретари.

Според текстовете министри, кметове и други ръководители на органи в централната или местната власт няма да могат да членуват в палатата. Ограничението обаче не важи за депутатите.