ШОК! От 1 юли токът трябва да поскъпне

Само така можела да се покрие съществуващата в енергийната система дупка от 300 млн. лева

Независими експерти изчислиха, че електричеството от 1 юли трябва да поскъпне с 8%. Само така според тях може да се покрие съществуващата в енергийната система дупка от 300 млн. лева, информира БТВ.

Два дни преди изтичането на крайния срок, енергодружествата не дават сигнали, че ще преведат по сметките на държавната НЕК поисканите от тях близо 350 млн. лева.

Според независимите експерти кризата в енергетиката е резултат от грешни сметки на държавния енергиен регулатор. Например, парите за зелена енергия вече са били включени в сметките ни за ток, а НЕК в същото време не е покривала задълженията си към енергото.

„Ние вече сме ги платили през цените, ако регулаторът е направил грешка и разходите за зелена енергия са по-високи, това може да се поправи чрез повишаване на цените”, обяснява Иванка Диловска - Институт по енергиен мениджмънт.

„Отнемането на лиценза, което най-вероятно ще се случи е атакуемо. Най-вероятно и трите ЕРП-та ще направят това и на национално, и на международно равнище. И кой ще плати в крайна сметка тежестта от разходите и последиците - отново крайните потребители”, допълва проф. Кръстю Петков – икономист.