Разбиха канал за трафик на валута на Дунав мост

Митничари иззеха 430 000 лв. от петима румънци при влизане в страната

При съвместна операция на ДАНС, Агенция "Митници" и ГД "Гранична полиция" е разкрит канал за трафик на валута и са иззети банкноти на стойност около 430 000 лева. Това предаде Агенция "Митници".

Акцията се е провела във вторник вечерта на ГКПП "Дунав мост". Валутата е намерена у петима румънски граждани, които пътували с автубус от Букурещ за Истанбул. Те пренасяли общо 220 000 щатски долара и 55 000 евро.

След проверката на служителите на реда се оказало, че организаторът на канала е дал на други пътници част от пренасяните пари, за да ги декларират като свои при преминаването на границата. "В част от лицата са намерени пари много над декларираното количество", уточняват от агенцията.

За случая веднага е уведомен дежурен прокурор и разследващ митнически инспектор и е образувано досъдебно производство за осъществено престъпление срещу валутния режим. Още същата нощ са проведени разпити, установена е самоличността на организатора - 39-годишен румънски гражданин. Той е привлечен като обвиняем по досъдебното производство и задържан в Русенския следствен арест.