ЦИК вече работи в пълен състав

Заседанието на Централната избирателна комисия на 28 март 2014 г. е насрочено за 14.00 часа

Централната избирателна комисия вече работи в пълен състав. Маргарита Златарева е поела функциите на втори заместник-председател, обявиха от Комисията. Все още план-сметката за изборите не е гласувана, възнагражденията на членовете на изборни комисии за евровота ще се определят до края на деня днес.

От сряда доцент Маргарита Златарева работи в ЦИК и колегите отричат към нея да има негативно отношение, потвърди един от тримата говорители Александър Андреев.

Доцент Златарева е един добър специалист. Тя добре познава изборното законодателство. Мисля, че до момента Централната избирателна комисия, както преди нейното встъпване, но вече в пълния си състав, работи като един колегиален орган от професионалисти, обясни Андреев.

По повод тиражирани твърдения, че се готви "Костинброд 2" и отново да се правят опити за агитация в деня за размисъл, другият говорител Цветозар Томов беше категоричен, че ако се случи, ще има реакция.

Ако наистина възникне ситуация някой да си позволи да води агитация в изборния ден, смятам, че Централната избирателна комисия в този си състав ще приложи правомощията си, обясни Томов.

Въпреки казаното от финансовия министър Петър Чобанов, че евровотът ще струва 22 милиона лева, от ЦИК не го потвърдиха.

Проект на план-сметка все още не е разглеждан от Централната избирателна комисия, така че отделните пера кои са не можем да ви кажем, каза третият говорител Камелия Нейкова.

Трескаво в Комисията пишат стратегията за информационно-разяснителна кампания. Разчитат и на обществения съвет да помогне за това. Според Цветозар Томов, има рискове, ако избирателната активност на 25-ти май е ниска.

Главната опасност, според мен, за едни евроизбори в България е ниският интерес респективно спрямо тях, което може да изкриви политическото представителство и освен това винаги е индикатор за ниска легитимност на избраните, каза Томов.

До края на деня днес ще са ясни правилата за образуване на секционни комисии в чужбина и как точно ще гласуват сънародниците ни зад граница.