Топлата вода и парното в крайна сметка няма да поевтинеят!

Топлата вода и парното в крайна сметка няма да поевтинеят от 1 април. Това стана ясно след заседание на ДКЕВР. С поевтиняването на газа с близо 3% ще се компенсира вдигането на акциза от началото на годината, което не е отчетено досега. Така на практика се избягва поскъпването на парно и топла вода, обясниха от регулатора.

От браншовата камара отбелязаха, че крайната цел на решението е намаляване на разходите с около 4-5 млн. лева, с които НЕК ще трябва да закупи през второто тримесечие на 2014 година. Увеличените разходи за акциз и намалената цена за първото полугодие надвишават намалението на цената на газта.

ДКЕВР ще заседава на 1 април за окончателно решение за изменение на цените на електрическата енергия, произведена от топлоелектрически централи с комбиниран начин на производство.

На въпрос, ще има ли промяна в цените на топлофикационните услуги, как ще се промени цената за когенерациите и каква е логиката при увеличен акциз и за двете производства едното да пада, а другото да не се променя, Боев отговори: „Нямахме реално намаление на природния газ – ние трябваше да вдигнем на всички генерации, които работеха и работят с природен газ, електрическата енергия във връзка с увеличения акциз на акциза”.

„Потребителите ще разберат следното: Имаме намаление на цената на природния газ с 2,73%. Второ, в цената на газоразпредерителните дружества е отразено намаление от 0,4 до 12%, което обхваща не само битовите, но и масовия консуматор. В тази връзка намалението на едните и на другите ще варира в границите между 3% и 15% в крайната цена”, обясни Боев.

По думите му, около 3,5% има потребление на газ в България от битови потребители. Всяко газоразпределително дружество има няколко цени затова отражението на цените на газа при тях ще се отрази по различен начин.

Междувременно от EVN заявиха, че няма да платят на НЕК, тъй като имат да получават пари от обществения доставчик. Крайният срок за тях и Енерго-Про изтича днес. Плащания по сметките на НЕК няма, информира bTV.