Човек на Митьо Очите отнесе 15 години

Иван Атанасов от Обзор е част от наркогрупа, получила общо 65-годишна присъда

Общо 65 години затвор отнесоха тази вечер седмината, изправени пред Темида за трафик на 115,5 кг хероин, оценен на 7 475 920 лева. Наложените глоби по случая на признатите за виновни от Хасковския окръжен съд сборувано правят 850 000 лева.

Максималното наказание по това обвинение получи свиленградчанинът Атанас Мавродиев - Наско Близнака. Той бе пратен зад решетките за 15 г. и глобен с 200 000 лева. На по 12 години бяха осъдени хасковлиите Димитър Мъндев и Асен Яшар, по прякор Ашкън. Глобата на Яшар е 150 000 лева, а ня Мъндев – 100 000 лв. 96 месеца в килия е наказанието за Иван Атанасов от Обзор, който е спряган за човек на Димитър Желязков - Митьо Очите. Наложената му от Темида парична санкция е 100 000 лв. Същото е наказанието и за Илиян Илиянов от минералбанското село Боян Ботево. По 6 г. на топло и по 100 хилядарки са санкциите за жителите на областния град Димитър Янакиев и Тенчо Желев. Всичките изброени отричат да имат вина по случая. Присъдата на окръжните магистрати може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.

Седмината осъдени бяха арестувани преди 3 години от БОП и щатската Агенцията за борба с наркотиците (DEA). Пръв с 25,512 кг хероин бе заловен свиленградчанинът Михаил Михайлов. Той бе задържан на пункта Капитан Андреево, а скритата дрога бе извадено от автомобила „Нисан“, в който освен Михаил пътуваха неговата съпруга и двете им деца. Впоследствие в тир бяха заловени останалите 90 кг дрога. Междувременно през август 2012-а, докато още течеше досъдебното производство, Михайлов катастрофира и след няколко дни почина. Преди пътния инцидент той бе излязъл от ареста, след като съдейства на държавното обвинение.

Запознати с разследването довериха, че то започнало, след като агентите от DEA се свързали с българските антимафиоти на 8 ноември 2010 година. Тогава в Одрин бе задържан Янко Мавродиев – братът близнак на Атанас, със 70 кила хероин. Заедно с него в джип край одринския паркинг „Асланлар“ турските криминалисти от отдела за борба с дрогата закопчаха свиленградчанина Димитър Теохаров и турския бизнесмен Метехан Метин. Единият близнак лежи в турски затвор, пише novinarug.com. Брат му Атанас работел в негова полза. Според отлично информирани източници за излизането на Янко под гаранция били необходими близо 2 милиона евро. Преди 13 месеца турски съд прати за по 17 г. в тамошен зандан Янко Мавродиев и Петър Теохаров.