Ниско, но сладко – вижте най-ниското коте в света

3-годишният Кай по порода е манчкин

Официално! Званието най-ниско коте в света вече има нов притежател. Това е 3-годишният Кай (Cye), който по порода е манчкин* и живее в канадския град Онтарио. Рекордьорът е „висок” 13,6 сантиметра (засичани от пода до гръбчето му) и побеждава предишния върховно постижение с 2,2 сантиметра.

Рекордьорът и гордата му стопанка

Собственик на Кай е 25-годишната Сара Ланджил. От 5 години тя се занимава с отглеждане на малки котета. Кандката признава, че неин познат я вдъхновил да се свърже с Книгата за рекорди „Гинес”, когато възкликнал, че миниатюрният сладур е най-ниската котка, която някога е виждал, пише therecord.com.

Кай в изправено състояние

Единственият проблем, от който страда новият рекордьор, е загубеното при раждане ляво око. Кай е игрив и актив, като е способен да скочи впечатляващите 2,4 метра. В тези моменти той прилича повече на зайче, отколкото на коте. Въпреки всичко обаче стопанката му не дава излиза навън от съображения за сигурност.

*Котките манчкин са сравнително нова порада. Те се характеризират с нисък ръст, резултат от мутации, които се случват по естествен път.Тези котета са игри по характер и често търсят вниманието на собствениците си. Съществуват два разновидности от тази порода –късокосместа и полудългокосместа.