Протести в Бургас и няколко морски общини днес

Бургазлии протестират срещу "зеления рекет" и застрояването на Карадере

В Бургас днес ще има два протеста, свързани със строителството в защитени територии по Черноморието.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" се обяви в подкрепа на общонационалния протест в защита на Карадере, който ще се състои днес. В Бургас протестът ще се проведе от 11:00 часа пред Часовника.

Сред исканията са спешно приемане на предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които спират строителството в защитените зони от европейската екологична мрежа Натура 2000, включително на Карадере, Иракли, Странджа, Камчийски пясъци, дюните на Несебър.

Второто искане е за отмяна на скандалното решение за инвеститиция клас А на строителите на Карадере.
Протестите ще има и в градовете София, Пловдив, Варна и Русе.

Другият протест е срещу "зеления рекет" в Черноморските Общини и е подкрепен от Национална асоциация „Българско Черноморие”.

„В неделя жители на общините: Долни Чифлик, Бяла, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево и Национална асоциация „Българско Черноморие” ще излязат по места на протест, за да отстояват за справедливи граждански права. 

Нашата единствена цел в този ден е да покажем, че „Черноморието не е на зелените”. Ние искаме да спрем нашествениците по земите ни, да спрем незаконното къмпингуване по плажовете, горите и резерватите. Категорично отхвърляме предложените промени в ЗУЧК от народния представител Светлин Танчев – касаещи забрана на строителството до 2 км. и 100 м. от бреговата ивица (зона „А” и зона „Б”)”, пишат от Асоцоацията.

Инициативният комитет, организиращ протеста, ще се събере в 14:00 часа пред Областна управа.