Нов скандал:"Зелените" си разпределят над 7,8 млн лева за прилепи и бръмбари в „Странджа”

Част от парите били дадени на еколозите да опазват и странджанската боровинка

Алчни еколози, групирани като истинска мафия се готвят да преразпределят безвъзмездно предоставени 7 821 000 лева от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и от Държавния бюджет на Р България за Природен парк Странджа. Една част от парите са отпуснати за кампания за опазването на прилепите и извършването на мониторниг на прилепните популации в района, друга за опазване на бръмбари и за опазването на растителния вид странджанска боровинка. Това съобщиха с писмо до медиите от Граждански комитет за Борба с корупцията. По-рано днес от природен парк "Странджа" изпратиха информация, че представители на зелени екоорганизации и сдружения се събират на форум Бургас, на който ще обсъждат мерките за опазване на прилепите в парка. Срещата е носрочена за утре от 10,30 часа в културен център "Морско Казино". От Гражданския Комитет за борба срещу корупцията обаче посочват, че в дългия списък с имена на участници и лектори на утрешния форум стоят точно тези, заради , които преди месец избухна грандиозен скандал с броенето на делфини в Черно море.

От Гражданския комитет посочват, че хората, които целят да "прилапат" нови 7,8 милиона лева са активистът от Политическа Партия „Зелените” Петко Цветков, чиято фондаиця „Биоразнообразие” спечели плана за управление на Природен Парк „Странджа”, Коалиция „Да остане природата в България”, Стоян Бешков, член на Управителния съвет на „Зелените”, Фондация Екообщност, Сдружение за дива природа "Балкани". В списъка според Гражданския комитет фигурирала и Федерацията на природозащитни сдружения „Зелени Балкани”, която се свързва с Тома Белев и с онези от групата му, които се опитали да броят делфини в Черно море за 3.5 млн европейски пари. Главата на „зеленият октопод” като участници във форума в Бургас следват: Дунавско-Карпатската програма България WWF, начело с Веселина Кавръкова, партньорката в живота на Тома Белев, членве на Сдружение за дива природа „Балкани”- Катерина Раковка, съпруга на Андрей Ковачев и съпредцедател на партия „Зелените”, работила в Дирекция природен парк „Витоша” по времето на Тома Белев; Андрей Ралев, активист на партия „Зелените”, работи в WWF; Петър Шурулинков, активист на партия „Зелените”, водач на листата в Кюстендил, работи в Природонаучния музей към БАН, си посочва с прессъобщението. От Гражданския комитет настояват да се отговори:

Кой и как избра списъка с участниците, които да обсъждат защитените видове в Странджа, при положение, че точно тези хора цяла зима скачаха против развитието на региона и срещу населението в Община Царево? Заради тези поредни 7.8 млн лева ли обричате две общини на фалит и хиляди местни жители на глад? Защо всички тези еколози протестираха срещу Общо устройствения план на Община Царево, спряха развитието на туризма там, а сега отново са наредени за деленето на европейските средства по проекта Устойчиво управление и устройство на Природен парк "Странджа". Вие всъщност какво по-точно ще правите - ще опазвате прилепи и бръмбари или войната срещу ОУП-а ще ви донесе едни 7.8 милиона лева?