В Донецк и Луганск също поискаха референдум за федерализация

Около 5 хил. демонстранти поискаха да се вземат предвид резултатите от допитване, проведено по-рано този месец

Около 2000 демонстранти се събраха в Луганск, за да поискат провеждането на референдум и федерализация на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от News.bg.

Те поискаха да се вземат резултатите от допитване в Луганск, проведено този месец, в което са се включили 173 000 жители на региона.

То е включвало 5 въпроса, свързани с новите власти в страната, препоръките на мисията на МВФ, статута на Луганск и Митническия съюз. 96.19% са отговорили отрицателно на първия въпрос в него - подкрепят ли времен ния президент Олександър Турчинов и новите власти в страната. 95.77% от участниците са отговорили отрицателно на въпроса дали подкрепят препоръките на Международния валутен фонд за строги икономии. 95.54% са отговорили положително за статута на Луганск като част от федерация Украйна.  95.66% са поискали освобождаването на задържаните при контрапротестите в Луганск. 96.1% искат присъединяване към Митническия съюз.

По-рано на подобен протест с подобни искания и скандирания се събраха в Донецк около 3000 демионстранрти.

Припомняме, Крим проведе редерендум за присъединяване към Русия и след положителен отговор на 96% от участниците светкавично бяха проведени нужните процедури за изпълнение на решението.