Таксите на ЧСИ да не надвишават 50% от вземането

Страхил Ангелов коментира промяната в работата на съдия–изпълнителите, за които той настоява

„Предлагам рамка на таксите, които частните съдебни изпълнители могат да събират, тъй като до момента техните тарифи се определят с предложение на министъра на правосъдието”, заями в предаването „Събуди се” на Нова телевизия Страхил Ангелов - депутат от „Коалиция за България”.

По думите му до момента няма никакви граници в тези такси и в повечето случай се злоупотребява и се събират такси, които не би следвало да се събират. „Не може, когато пуснеш на един длъжник покана за доброволно изпълнение и той погаси задължението си, въпреки това ти да събираш такси”, допълни депутатът от „Коалиция за България”. Той заяви, че таксите неколкократно надхвърлят задължението.

Страхил Ангелов предлага таксите, които събират частните съдебни изпълнители, да не могат да надвишават 50% от вземането. „Ако вие дължите примерно 300 лева, да не могат да ви вземат повече от 150 лева”, даде пример той.

Депутатът се надява предложението му да бъде подкрепено в пленарна зала. „Искам да видя кои народни избраници ще застанат на страната на нещо, което очевидни не е справедливо”, каза Ангелов и добави, че знае, че ще срещне отпор.