Изложба показва спасените реликви на Аполония

Събират артефактите, по трасето на водния цикъл в Созопол, в обща експозиция

Над 130 цели съда от V век пр. Хр. от които 30 със световна експозиционнастойност, най- старата канализационна тръба по българските земи и уникално водосъбирателно съоръжение намериха археолозите по време спасителните археологически разкопки по трасето на водния цикъл в Созопол.
Проектът върви с пълна сила в морския град, а малко преди него и се предвижват археолозите, които търсят остатъци от миналите цивиллизации в Аполония 
Проучванията се правят от 20 октомври миналата година и се извършват от археолозите Явор Иванов и Димитър Недев. 
Специалистите обмислят и изработването на карта, на която да бъдат наложени трасетата на античната и съвременната канализация на Созопол, които се припокриват.
По време на поручвания които предхождат изграждането на колектори екипът се натъква на керамична антична тръба с откриадължина от 4 м. И отделни сегменти от по 70 см. Елементите са споени с бял хоросан и влизат един в друг. Върху тръбата има находки от гроб от V век. пр.Хр. Археолозите твърдят, че става дума за най-древната канализационна система в България от преди 2600 години. 
Другото откритие, което също няма аналог в този си вид у нас е восъбирателния съд – питос от | - || век след Хр. Той представлява керамичен съд подобен на делва с размери 1.3 м. на 1.4 м. В него влиза тръба която е разположена в горната част. В момента питоса е демонтиран и предстои след реставрацията му да бъде поставен в Археологическия музей в Созопол.
Важен извод от спасителните разкопките по водния цикъл, който правят археолозите е, че за първи път може да се твърди за намерен смесен некропол на траки и елини. Той се намира в новия град на улица „Републиканска“ и в него има намерени 27 погребения от средата V на век. Пр.Хр . Заключенията се налагат по особеностите на погребалните ритуали и керамичните останки от съдовете. 
По това време в днешните граници на България се разполага Одриското царства имало е силни тракийски царе, които най- вероятно са били свързани и морето, като най-вероятно това са били търговски връзки с Аполония.
Най-интересните намерени експонати вече се реставрират. Те ще влязат в една обща изложа под името “Спасените реликви на Аполония“. Нейното откриване се предвижда за 17 юли, когато е и празникът на Созопол.