Бургаска баба: Окрадоха ми даже парите за погребение

Възрастната жена редовно оставала без пенсия заради нагли крадци

89-годишна баба от бургаското село Извор пропътува сама с влак и на автостоп пътя от дома си до София, за да разкаже за трудния си живот и да търси помощ. Мария Черпилева живее сама от години. Оплаква се, че редовно нейни съселяни крадат пенсията й, а на многобройните й и опити да намери справедливост никой не обръща внимание.
Мария Черпилева, въоръжена с двете си патерици и шише вода, измина разстоянието от село Извор до София и обратно. Екип на Нова я посрещна около 22 часа на гарата в Бургас. 
Къщата на баба Мария е на тиха, обезлюдена улица. Затова и катинарът на вратата е огромен. Живее сама от 10 години, след като починал съпругът й. Разказва, че има само една жива дъщеря – в Пловдив, която обаче е болна и не може да се грижи за нея.

Пенсията й е 160 лева, но редовно остава без тези пари. Разказва, че я крадат хора от селото. От време на време при нея идвала жена да я гледа, но баба Мария я хванала и нея да краде.
„Колко пъти и молба съм писала и до социални грижи съм ходила, никой не ми обръща внимание. Имам една голяма чанта оттатъка – за умиралка. Вътре одеяло и в джоба сто лева – за погребение. Бях ги скрила, но хората ги намерили. Единия бял чаршаф го взели, 6 хавлии, какво не”, обясни възрастната жена.
Баба Мария обяснява, че от дома й редовно изчезват пари и вещи. За да си скъта някой лев, измислила нова схема – слага парите си в шапка, която не сваля от главата си, или ги крие в чорапи.
Заради този репортаж баба Мария вече крие малкото, което има, на други места. А за да я пази от крадците, преди месец майстор й сложил резе на вратата. Купила си е дърва още по-миналото лято, но вече втора зима няма кой да ги нацепи. С патериците й отнема цели четири часа да си купи един хляб. Затова баба Мария иска само едно – някой да се грижи за нея. Сподели ни, че иска да я приберат в старческия дом в Гильовица.
Екипът на телвивзията запознава със случая Агенцията за социално подпомагане в Бургас. Началникът на Агенцията за социално подпомагане в Бургас ни обясни, че социален работник ще отиде в дома на баба Мария и допълни:
„Социален работник ще отиде на място,ще предостави молбата на лицето в дома му, ще му обясни в детайли условията, реда и възможностите за ползване на социални услуги услуги.”
От Агенцията обещаха да дадат резултат до края на следващата седмица.