Най-вероятно агнешкото няма да поскъпва по Великден

Производителите искат намеса на държавата на пазара. Иначе готвят протести

Въпреки че по-малко от месец остава до Великден, пазарът на агнешко месо у нас е почти замрял. Заради по-евтиния внос търсене на българска стока няма, оплакват се животновъди. От бранша се заканват, че ако в оставащите дни до празниците държавата не се намеси и не ограничи вноса на месо от чужбина, ще закарат стадата пред парламента.

Въпреки че дните преди Великден са най-активният период на пазара за агнешко у нас, за втора поредна година стоката залежава във фермите. Младен Енев има стадо от 700 животни, 300 от които агнета, готови за продан. Не е нормално 20 дни преди Великден да няма запитване, да няма търсене и тази продукция пак да стои”, обяснява фермерът от с. Йорданово, цитиран от Нова телевизия.

Миналата седмица министърът на земеделието и храните Димитър Греков обяви, че преди Великден не се очаква повишение на цените на агнешкото и яйцата. Всеки ден до празниците ще има проверки на месото и яйцата.

Министърът е категоричен, че качеството на българските продукти е на много добро ниво, но хората сами ще изберат дали да купят вносно месо или да се доверят на българските производители, информира БНТ.