Френското правителство подаде оставка след разгрома на местните избори

Лявата партия на президента Олан загуби контрола на 156 големи града, за сметка на успеха на опозиционния десен Съюз

Френският министър-председател Жан-Марк Еро подаде оставка, след като неговата Социалистическа партия преживя безпрецедентен провал на вчерашните местни избори. Това предаде агенция „Блумбърг”, цитирайки Le Monde.

Президентът Франсоа Олан излезе с обръщение към нацията, излъчено в 20:00 часа местно време (19:00 часа българско), в което съобщи, че досегашният вътрешен министър Манюел Валс ще е новият премиер на страната.

Валс, бивш кмет с испански произход, ще замени Еро, който стоеше начело на правителството от изборите през май 2012 г. насам. Със своята твърда ръка спрямо престъпността вече бившият вътрешен министър е един от най-популярните френски министри въобще. Той ще ръководи кабинета на страната във време, когато тя се бори с рекордно висока безработица, за да поеме кормилото на една икономика с едва доловими признаци на живот през последните две години.

На втория тур от местния вот във Франция Социалистическата партия на президента загуби контрола над рекордните 151 града с население над 10 000 души. Същевременно десният опозиционен Съюз на народното движение на Жан-Франсоа Копе печели управлението на 146 от по-големите градове. Тези резултати поставят под голям натиска Олан, който е най-малко популярният държавен глава на страната от поне 1958 г. насам.

Това става на фона на данните, които отчитат невижданите 3 000 000 души без работа в нейните граници.

"Жан-Марк Еро може и да не е единственият отговорен за това, но дойде времето за „шоково лечение”, заяви депутатът социалист Жулиен Дрей по радио Europe 1. "Дойде времето да се даде един нов профил на правителството”.