Менте обувки ни убиват

Евтините и неудобни чепици докарват страшни болести

Неудобните и некачествени обувки се оказват истински бич за хората, който може да ни вкара и в гроба. Евтините чепици по 10-20 лева, направени от кофти материи и залепени с опасни лепила, може да ни докарат куп болести, за чието лечение после ще хвърлим десетки хиляди. Скъпата обувка не означава непременно, че е удобна и е направена според всички стандарти за качество, обясниха пред „Всеки ден" от организация за защита на потребителите. Обратното също е вярно - патъците евтинджос невинаги са опасни за здравето.

 Българинът обаче не си дава сметка, че купувайки обувки, без да се интересува от производителя и от тяхното качество, нанася сериозни поражения на собственото си здраве и това на децата си. Според дерматолози некачествените обувки, които запарват краката и ни карат непрекъснато да ходим с влажни и дори мокри стъпала, благоприятстват появата на всякакви гъбички и бактериални инфекции. Чепиците менте докарват и тежки контактни дерматити, обясняват специалисти. Причината е, че понякога боите, с които е нарисувана кожата, както и материалите, от които са изработени обувките, са некачествени и влизат в пряк контакт с човешкото тяло. Затова не се чудете, ако по краката ви се появяват сърбежи и мехури, пише "Всеки ден".

 Истината е, че родният пазар изобилства от евтини и ниско качествени китайски обувки. В най-добрия случай те се късат или разлепват още на първия месец, а в най-лошия - още при първото по-дълго ходене по улиците. В дъжд или сняг краката подгизват от водата и настинка не ви мърда от раз. Лекари пък предупреждават, че наличието над допустимото на шествалентен хром в подметките на обувките крие огромен риск за здравето на хората и най-вече на децата. Допирът му с кожата предизвиква тежки екземи, а чрез кръвта се натрупва в черния дроб и сериозно го уврежда. Често родната Комисия за защита на потребителите хваща обувки със съдържание примерно на 43,76 mg/kg шествалентен хром при допустими стойности до 3 mg/kg.

 Специалисти съветват родителите да бъдат особено внимателни при избор на чепици за децата си, защото с некачествени материи и подметки може завинаги да увредят стъпалото, свода и глезените на малчуганите. Малцина знаят, че в крака има десетки хиляди нервни окончания. Там се намират точките, които стимулират всички човешки органи. Болката в някоя част от стъпалото означава проблем със здравето, обясняват простичко лекари. И добавят, че неудобните и некачествени обувки, както и прекалено високите или прекалено ниските и равните може да доведат до тежки поражения.

 Носенето на менте чепик може да ви докара депресия и сърдечни проблеми, дори инфаркт, защото непрекъснатият неправилен натиск на определена точка на крака, всъщност е удар по човешкото тяло и неговите органи. Не на последно място дерматолозите съветват в никакъв случай да не се пробват обувки на бос крак, а винаги с чорапи, защото в противен случай отново ни грозят гъбични инфекции.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"