Гъст задушлив дим, не мъгла, е причина за катастрофата на "Тракия"

Това твърди очевидец на кървавия инцидент

Тежката верижна катастрофа на магистрала „Тракия" не е причинена от природно явление, а е дело на човешка небрежност и безотговорност. Това твърди зрителка на bTV, която е очевидец на кървавия инцидент.

Пловдивчанката Ивелина Панова е категорична, че на участък от един километър над магистрата изведнъж се спуснала непрогледна димна завеса, а не мъгла, както твърдят до момента разследващите.

Панова поиска да разкаже своята истина за верижната катастрофа вчера, която отне живата на двама души, а други 15 бяха ранени. „Аз много държа да се знае, че това не беше мъгла! Това беше дим - мъгла може и да имаше, но тя беше примесена със задушлив, гъст дим. Резултатът беше нулева видимост!”, възмутена е шофьорката.

Малко след 6:00 часа сутринта тя тръгва на път за Бургас. На магистрала „Тракия" условията са идеални за шофиране - настилката е суха, а видимостта - добра. Само на пет километра по-нататък обаче автомобилът потъва в непрогледна бяла стена.

„Изведнъж, както се движех, попаднах... не знам как да ви го обясня - плътна бяла стена. Много гъста! Просто нямаш време да разбереш какво става - попадаш в средата на небитието: плътна, бяла мъгла, в която първата ти реакция е да ритнеш спирачките”, разказа тя.

43-годишната жена остава невредима, след като автомобилът й спира буквално на сантиметри от тира, в който малко преди това се врязва друг автомобил, чийто шофьор загива на място.

„И още в момента, в който се движех назад в дясната лента, за да се изтегля - на мястото, на което аз бях допреди една секунда, връхлетя с пълна скорост, без да натисне спирачка, едно БМВ и се заби челно в ТИР-а! На никого не пожелавам да види и да чуе как изглежда челен удар. Може да си мислите, че има звън на стъкла, какофония и така нататък, нищо подобно! Чува се едно „дум" - рязко, изведнъж и до там", спомня си Панова.

Участъкът с непрогледния облак е няколко километра. „Вървях в аварийната лента, със спуснати аварийни светлини. Подминах два тира. Това поне си спомням, че видях. Може би съм вървяла още километр-два в тази плътна мъгла. Все в аварийната лента, докато най-накрая се поизчисти, след това също имаше един по-редичък облак. Оттам-нататък нищо!" обясни Панова.

Ивелина е категорична, че облакът е бил причинен от гъст задушлив дим. „Това беше дим. Не знам дали някъде горяха стърнища или имаше пожар, но това беше дим. Ако, освен мъглата, е имало дим от горящо стърнище, което е забранено от закона - това е косвено убийство”, смята жената.