Прокуратурата иска условна присъда за Филип Златанов

Присъдата трябва да стане ясна в сряда

3-годишна условна присъда поиска Софийската градска прокуратура за Филип Златанов по делото за тефтерчето му. Бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси (КПУКИ) е обвинен за престъпление по служба, извършено в периода декември 2012 г. - юли 2013 г.
Според държавното обвинение в прословутия си тефтер Златанов е записвал както инициали, така и инструкции кои лица подлежат на преследване и кои трябва да бъдат протектирани. Сред инициалите в бележника са откроени такива, които съответстват както на имената на политици от ГЕРБ - И.Ф., Б.Б, Ц.Ц., така и на името на президента Р.П, информира Дарик радио.
Делото, което стартира вчера, се гледа по съкратената процедура, тъй като подсъдимият се отказа от разпити на свидетели и експерти.

В пледоария си днес адвокатът на Златанов Антон Терзийски заяви, че прокуратурата не разполага с достатъчно доказателства, че подзащитният му е оказвал натиск и е изпълнявал спуснати директиви. Самият обвиняем заяви, че не е извършил престъплението, за което е обвинен.

За първи път Златанов даде някакво обяснение защо е забавил решенията на КПУКИ по сигнали срещу президента Росен Плевнелиев, бившия му съветник Димана Ранкова и бившия одитор от Сметната Палата Лилия Бунева, предаде Правен свят.

По отношение на държавния глава Златанов заяви, че нямало защо решението на КПУКИ да бъде качвано в интернет, защото не било по същество. За забавеното със 7 месеца решение за Ранкова вина донякъде имат двамата членове на органа, които били на особено мнение по този казус. Тъй като тези особени мнения се забавили, затова Златанов разпоредил решението на комисията да бъде свалено от сайта.

А за случая с Лилия Бунева пък не го подписал, защото решението било зарито под някакви документи. Добави, че не познава нито един от тримата и не се е интересувал от личните им и професионални пътища, информира bTV.

Съдът ще се произнесе с присъда на 3 април.