Казанлък ще посреща гостите си от север по жълти павета

Изцяло се обновяват двата емблематични парка „Розариум“ и „Тюлбето“

Нова тротоарна настилка се полага от миналата седмица покрай булевард „Освобождение” в Казанлък.

От двете страни на булеварда и по северния тротоар на улица „Капрони” строители поставят жълти плочки, като тези на площад „Севтополис” и наподобяващи софийските „жълти павета”. Тротоарите и бордюрите са първите, които ще изгради варненската фирма „Девня трейд” покрай новата велоалея, свързваща парковете „Розариум“ и „Тюлбето“. В двата парка тече основен ремонт и пълна реконструкция по проект на Община Казанлък, който спечели финансиране от ЕС чрез Оперативната програма “Регионално развитие“.

Докато „Девня трейд” работят усилено по строителството на велоалеята и „Розариум“-а, другата фирма от консорциума изпълнители - „Бургасцвет -90-Танев” работи на „Тюлбето“.

Специалистите вече са почистили от сухите дървета и храсти предвидените 150 кв.м, включително и сухите храсти точно пред оригинала на Казанлъшката тракийска гробница. Посадени са и първите дървета и храсти от предвидените общо 450 нови дървета: гръцка ела, зелен кипарис, сребрист смърч, див рожков и др. и над 100 широколистни и иглолистни храсти: японска дюля, форзиция, кисел трън, хибискус, спарциум, спирея. На „Тюлбето“ ще бъдат посадени и общо 2300 цветя, основно рози: полиантови и щамбови рози, английски рози на Дейвид Остин, божури. Специален парков акцент ще има около паметника и гроба на композитора Емануил Манолов, воден ефект и нова растителност се предвижда на входните стълби, които ще бъдат подчертани с ивици от иглолистни храсти. Предстои да се посадят още много алейни насаждения. Строителите  вече са готови и с укрепването на детската площадка на „Тюлбето“, предназначена за деца от от 1 до 7 години. Цялата площадка ще бъде оградена, а под новите  катерушки ще има подходяща мека настилка.

Също по-мека настилка ще има и на съседната площадка – северно от Мечката, която ще бъде за по-големите малчугани.

Голяма част от работниците, които строят и садят в двата парка – „Тюлбето“ и „Розариум“-а, които нареждат плочките и бордюрите по велоалеята, са казанлъчани. Фирмите изпълнители поеха ангажимент към Казанлък да наемат местни хора в строителната и залесителната работа и го изпълняват. Освен вече наетите до момента работници на целия обект, назначени са и 20 души, регистрирани като безработни в Бюрото по труда - Казанлък.

Независимо, че строителството е предвидено да приключи в първата половина на м. юли, се прави всичко възможно парк „Розариум“, свързващата велоалея и входът на „Тюлбето“ да са готови до 24 май.