Гонят от Бачковския манастир близка на дядо Борис

Направила за смях обителта

Близка помощничка на прокудения дядо Борис вече е изгонена, съобщи и.д. игуменът на Бачковския манастир отец Симон, пише "Марица".

Прекратили сме всякакви ангажименти с нея, абсурд е хора като нея, които направиха за смях манастира, да останат повече тук, категоричен е Симон.

Иначе се чувал от време на време с дядо Борис, но не желае да го обсъжда. Междувременно стана ясно, че денонощната полицейска охрана в Бачковската обител остава. Това гласи разпореждане на главния секретар на МВР Светослав Лазаров.

Много съм благодарен, защото това се случи в момент, когато от РУ “Полиция”- Асеновград поискаха да си приберат обратно полицаите, каза още и.д. игуменът. Всеки месец полицейското управление губи по 9000 лева за издръжка на изнесения пост тук, това е над 100 000 лева от бюджета годишно, заявили пред Симон от полицията.

Вече 16 години в ставропигиалната обител има денонощно униформени служители на реда. Това стана след благоволението на Богомил Бонев, когато бе МВР министър и така и остана, каза Симон. Според него щатовете били обезпечени извън структурата на асеновградското управление.

От дирекцията на областната полиция в Пловдив обаче твърдят, че нямат щат за изнесен пост. Преди година, по времето на тогавашния началник Тодор Чонов, бе направен пореден опит да се изведе полицията от манастира, защото присъствието не е регламентирано. Тогава на игумена Борис е препоръчано да се наеме охранителна фирма за сигурността на обекта и посетителите му. Последвал отказ с аргумента, че манастирът няма пари за това. И тогава пак се стига до намесата на тогавашния главен секретар Калин Георгиев, който също разпорежда ченгетата да останат на разположение на манастира.

Вече цял месец, откакто има нов игумен, обаче има сериозна разлика в държанието на полицаите, категорични са посетителите. Вече никой не гони, забранява и заплашва, ако решим да се снимаме тук, казват те.

Междувременно се разбра, че синодалната ревизия в Бачковския манастир продължава да работи, проверява се цялата финансова и административна документация за пет години назад.