Парламентът да се фокусира върху позитивна кампания за изборите

В ЦИК трябва да има баланс, а това включва и ръководството

Президентът Росен Плевнелиев се надява парламентът да се фокусира върху позитивна кампания за евроизборите, а не да дълбае в темата за назначаването на ЦИК.

Дали казусът с избора на Централната избирателна комисия ще повлияе негативно върху подготовката и провеждането на евроизборите зависи от политическите партии, смята Плевнелиев.

От ГЕРБ искат промени в Изборния кодекс. Според БСП държавният глава е нарушил закона при назначаването на 15-те представителя в Комисията и левицата има намерение да внесе жалба в КС. Плевнелиев заяви, че е спазил закона и попита авторите на Изборния кодекс:

"Защо се бавиха една година и го направиха в последния момент. Кой вкара онзи прословут текст, който мирише на държавен преврат да има избори три в едно през 2014-а година. Бих попитал юридическата мисъл в българския парламент, има ли България двукамерна ЦИК, да или не? Толкова елементарни въпроси, които ще дадат и отговора на въпроса, че някой се опитва с прекалена креативност да създаде в последния момент проблем, какъвто не би следвало да има."

В ЦИК трябва да има баланс, а това включва и ръководството, допълни президентът:

"Действаме бързо и по закон. Надявам се парламентът най-после да се фокусира върху една позитивна кампания на предстоящи европейски избори, а не да дълбае в лишени от смисъл казуси, тъй като вярвам, че лично аз допринесох с действията си за спазването на Конституцията и закона."