Лекари искат законови промени, заради бейби бум на децата-майки

Който не учи, да не получава детски помощи, е едно от предложенията

"Държавата плаща на семейства, в които децата не ходят на училище, а вместо това раждат всяка година. Това безотговорно към обществото поведение може да бъде ограничено, чрез законови промени". Това е мнението на бургаски акушер-гинеколози, относно сериозния проблем с ранните бременостти при малолетните и непълнолетни момичета.

През последните години от Държавната агенция за закрила на детето отчитат сериозен ръст на ранните раждания. Те са предимно от момичета под 15 години от малцинствата и крият сериозен риск, както за здравето на бебетата, така и на родилките. А психическите травми и изолацията от обществото са съпътстващите проблеми.

Според бургаските медици, е нужно да има законови промени, които да определят кой влиза в категорията дете и за кого и при какви ситуации трябва да бъдат предвидени помощи.

"Майки, родили повече от три деца до 20-та си година получават помощи от държавата и са под закрила, какви деца са те. На децата мястото им е в училище, а не да участват в репродукция. Не може малолетни, които всяка година забременяват да влизат в тази категория. а тези, които не учат не бива да има помощи. Това е липса на отговорност към обществото, а успоредно с това има дискриминация заради етническа особеност. Българчетата учат, за да плащат после на малцинствата закрилата”, каза д-р Светла Маркова. 

Липсата на образование, информираност, неизползваното на предпазни средства и ранните бракове са основните причини момичета под 18 години да забременяват и да раждат, потвърдиха и от Държавната агенция за закрила на детето.

Децата - майки не се отказват от бебетата си, заради действията на социалните институции. Звеното обаче е прекъснато. Малките майки често не се грижат добре за своите новородени, което пък е причина бебетата много често да получават тежки малоформации и дори да умират.