Пускат мрежа за високоскоростен интернет

Нова мрежа за високоскоростен широколентов интернет, строена от държавата, ще се отдава под наем на частни оператори, обявиха от Изпълнителната агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС).
Част от новоизградената инфраструктура за високоскоростен широколентов достъп от следващо поколение ще може да се използва и за развитие на телекомуникационния пазар.
Фирмите, за които ще се създадат благоприятни условия за свързване към изгражданата инфраструктура, са 7045. Тази оптична мрежа ще се предоставя на телекомуникационни оператори, чрез тръжна процедура, пише БТА.
Избраният оператор ще поддържа инфраструктурата и ще я отдава под наем на местни интернет доставчици. Операторът ще бъде следен стриктно да не нарушава пазарните правила и да не доставя интернет на крайни клиенти. Информацията беше изнесена от Красимир Симонски, директор на ЕСМИС, на дискусионен форум за предизвикателствата пред телекомуникационния и медийния бизнес, който се състоя в София.
През мрежи от най-ново поколение ще бъдат свързани 29 общини. Достъп до мрежата ще имат още 88 държавни и общински институции, 46 училища, 18 болнични заведения, 38 читалища и библиотеки. Местните доставчици на интернет ще се свързват към мрежата с отворен достъп в Областните и Общинските мрежови центрове.
Сега 80 на сто от разходите при изграждането на оптичната инфраструктура отиват за изкопни работи, посочиха от ЕСМИС. Когато Агенция пътна инфраструктура извършва ремонт на път, ЕСМИС трябва да премести за своя сметка оптичните трасета, и така натоварва бюджета на агенцията.