Кметовете ще имат последната дума за пиенето на баловете

От ЦИК обявиха, че все още нямат решение за предизборната агитация

Кметовете на общините ще решат как ще се провеждат училищните тържества по изпращане на абитуриентите и дали ще се пие алкохол на баловете на 24 и 25 май. Това стана ясно след заседание на Централната избирателна комисия. На него бе разгледано писмо на Министерството на образованието с питане дали ще има проблеми заради съвпадението на евроизборите с тържествата на завършващите и честванията за Деня на буквите, информира в. "Труд".

В ръцете на кметовете е дали ще разрешат пиенето на алкохол на баловете. Директорите на училищата искат да знаят как да организират тържественото изпращане на випуска на 24 май, когато ще се редят урните в училищата, както и на 25 май, когато е самият изборен ден.

Не е ясно дали и на 24 май, когато в училищните дворове по традиция има тържествени чествания за Деня на славянската писменост, те ще бъдат разрешени. От министерството питат и дали при покана на официални лица за тържествата, това ще се брои за предизборна агитация, тъй като това е ден за размисъл. 

От ЦИК обявиха, че все още нямат решение за предизборната агитация. За манифестациите също все още няма становище. По неофициална информация е възможно да има тържествени прояви в училища в деня на редене на урните, но само ако местните власти успеят да осигурят реда.

Междувременно правната комисия в парламента реши съставът на ЦИК да бъде увеличен с още един член - от 19 на 20 души, като прие промяна в новия Изборен кодекс. Предложението, което бе внесено от ГЕРБ, бе подкрепено от депутатите на ДПС. Левицата гласува против, а депутатите от "Атака" се въздържаха. Ако промените бъдат приети окончателно в пленарната зала, съставът на ЦИК ще стане плаващ - с 18 членове, предложени от парламентарните партии и с по един от партиите с евродепутати.

Отделните членове на комисията пък ще могат да се сменят след всеки вид избор според състава на родния и на европейския парламент. Промените в състава на ЦИК на практика ще бъдат в полза на ДПС, от чиято квота се очаква да бъде избран новият член. Те се наложиха, след като президентът Росен Плевнелиев назначи шестима членове на ЦИК от ГЕРБ, с което според управляващите е отнел едно място от ДПС.