Един от най-богатите руснаци чакаме в Пловдив

Започва голямо първенство по фехтовка, канен е Алишер Усманов

1378 участника от 107 страни са в Пловдив за тазгодишния Световен шампионат за юноши и кадети – сабя, шпага и рапира, обяви Величка Христева, президент на Българската федерация по фехтовка.

Днес по-късно ще има среща с представителя на президента на Световната федерация по фектовка Алишер Усманов, за да стане ясно дали той, който е един от най-богатите руснаци, ще пристигне за откриването. Усманов е и един от основните акционери в английския футболен гранд Арсенал и спонсор на Динамо Москва.

Буквално до последния момент се издаваха нови визи. Имаме състезатели от Йемен, Судан, Вирджинските острови, каза Христева.

Сериозен проблем бяха визите. Така например, нямаме посолство на Вирджинските острови и благодарение на подкрепата на бразилското посолство у нас хората си получиха документите буквално на летището.

Проблем се оказаха и визите в Африка. Оказа се, че в Руанда няма наше посолство и визи може да се получат от Етиопия. За Етиопия се получават от Уганда. И след цялато това разкарване стана ясно, че българското посолство не е готово с документите, разказа част от перипетиите по организацията Христева.

Общо близо 3000 души – участници, организатори, родители - са пристигнали за първенството. Почти всички хотели в града са пълни, посочиха организаторите.

Утре са първите състезания, започват в 10 часа в палата 13 на Панаира. Официалното откриване ще е на 4 април, петък, от 18,10 часа.

Лично кметът на Пловдив Иван Тотев е поел патронажа на първенството. Искам да подчертая, че общината ни оказа голямо съдействие, изрази благодарността си Величка Христева.

 

Алишер Усманов
Алишер Усманов, за да стане ясно дали самият той ще присъства.Кадетското първенство е единствена квалификация за младежките олимпийски игри, които ще се проведат през лятото в Китай. Българските надежди тук са за една квота на сабя, където първите петима класирали се европейци взимат квота. При младежите очакваме прилично класиране, заяви още Христева.