Ще охраняват социалните дейности в общината

Новата социална услуга е за всички села

За първи път във всички села от Община Стара Загора частни охранители ще извършват и социална дейност. Те ще пазаруват лекарства по рецепта на възрастни хора, както и хранителни продукти. При нужда ще ги транспортират до болница.

Споразумение за това беше подписано днес от кмета на Стара Загора Живко Тодоров и собственика на охранителна фирма „Трафик СОТ" Александър Апостолов. На подписването присъстваха всички 51 кмета от селата в общината, където ще се изпълнява новата социална услуга. Тя е започнала пилотно в област Пловдив преди две години, като от днес е достъпна и за жителите на старозагорска община. Насочена е предимно към самотни пенсионери, чиито близки живеят в отдалечени населени места или в чужбина, към безпомощни и трудноподвижни хора.
„Услугата струва реално 50 лева, но заради споразумението между Община Стара Загора и охранителната фирма 500 самотно живеещи възрастни хора ще могат да се възползват от нея срещу 9,80 лева на месец. Таксата е допълнителна към телефонния абонамент. При надвишаване на лимита от 500 абонати Община Стара Загора има възможност да преговаря за допълнителни бройки," поясни Александър Апостолов.
„В къщите на потребителите ще бъде предоставена и монтирана безплатно сигнално-охранителна система. Така, ако оставят телефонната слушалка отворена повече от 20 секунди, в рамките на няколко минути в дома на пенсионера пристига патрул, за да провери какво се случва и дали човекът има нужда от помощ. Вече има десетки случаи, в които охранителите са предотвратили кражби и измами на самотни пенсионери и са помогнали за спасяването на човешки живот. Те осигуряват и бърз достъп на линейките до домовете на хората, защото в селата често липсват адреси и номера. Служителите в патрулите са изкарали курс към БЧК и могат да реагират незабавно при възникнал здравословен проблем", подчерта Александър Апостолов.
Сред договорените услуги са и транспорт и придружаване до личен лекар за регулярни прегледи, транспортиране на абонати до болнични заведения извън населеното място, оказване на подкрепа във всякакви ситуации свързани с опити за измами, осъществяване на контакт по телефона с абонатите от професионален екип от служители поне 2 пъти месечно, посещение в дома на всеки абонат от представител на фирмата поне веднъж месечно, водене на индивидуална електронна страница-досие за всеки абонат - здравословно състояние, близки, нужди, потребности и т.н.
Освен социалната грижа и сигурността, която получават, веднъж в годината възрастните хора използват охранителите, за да им приберат дървата или въглищата, което е огромно улеснение за тях, съобщават от фирмата предоставяща услугата.
Според подписаното споразумение предстои разяснителна кампания в селата от Община Стара Загора, със съдействието на кметовете на населените места.