Добрич е на второ място в страната по брой на родители-пушачи

Добрич е на второ място в страната по брой на родители-пушачи. Това показват данните от национално представително проучване на Националния център по обществено здраве и анализи, проведено през 2013 г., съобщава ИА Добруджа. Най много са родителите-пушачи в Силистра (81.9%). Добрич се нарежда на второ място с 78.1%, следват Враца (76.7%) и Видин (72.1%). Най-малко са в София област (40.7%), Ямбол (41.6%), София-град (43.5%) и Бургас (43.7%).
Най-чести са случаите на един пушач в домакинството (около една трета). И двамата родители пушат в една четвърт от домовете, а 3-5 пушачи има в 5% от българските семейства. Повече от половината български деца между 3- и 7-годишна възраст растат с тютюнев дим около себе си. У дома си, близо до децата си, пушат почти 46% от бащите и 40% от майките, а също и бабите и дядовците, но в по-малък дял. Тенденцията все пак е положителна - през 2002 г. делът на децата-пасивни пушачи е бил с 14% повече, а през 2008 г. с 11%.
В 11.9% от семействата по време на бременността са пушили и двамата родители, в 45.4% - само бащата, а в 2.9% - само майката. В тези случаи децата са се раждали средно със 100 гр. под теглото на останалите бебета. Непушачи през бременността са 51.7% от семействата.
Центърът е установил закономерности между вредния навик и нивото на образование, както и начина на живот на анкетираните. Преобладаващата част от пушачите са със средно или средно специално образование, докато непушачите са предимно висшисти. Родителите-пушачи посочват като приоритет професионалните си задължения и по-рядко отделят време за грижи за здравето и спортуване.