С церемония и вълнуващ концерт закриха Чудомирови празници’2014

Носител на 45-ата награда на името на Димитър Чорбаджийски –Чудомир за хумористичен разказ, публикуван във в. „Стършел“ е Алек Попов за разказа „При термитите на революцията“.

На стилна церемония, която впечатли с перфектно изчистен сценарий, на 1 април бяха закрити 21-те Чудомирови празници в Казанлък. В продължение на една седмица казанлъчани и гостите на града, някои от които специално пътуваха от съседни градове, за да посетят изложба театрална постановка или премиера на книга от богатата празнична програма.

Носител на 45-ата награда на името на Димитър Чорбаджийски –Чудомир за хумористичен разказ, публикуван във в. „Стършел“ е Алек Попов за разказа „При термитите на революцията“. Името на Алек Попов изключително нашумя с филма „Мисия Лондон“, създаден по неговия едноименен роман.

Наградата бе обявена от Румен Белчев, управител на „Стършел и половин“ ООД. Алек Попов не присъства на церемонията поради ангажименти в чужбина. Статуетката „Чудомир“ обаче ще му бъде лично предадена от Румен Белчев.

Фотограф-художникът Бедрос Азинян обяви и наградените автори в 7-ия фотографски конкурс „Човекът до мен“. В конкурса са участвали 1030 фотоса на 343-ма фотографи. След прецизна селекция журито е допуснало до заключителния кръг 44 творби и е присъдило 6 награди.  Специалната награда на казанлъшкия фотограф-художник Александър Иванов се връчва на Красимир Делчев от Варна. Поощрителна награда журито е отредило за Елена Карагьозова от София, а наградата на Ротари клуб печели Емилия Маслинкова от София. С трета награда е отличен Благой Иванов,  втора награда печели Ралица Бялкова от Габрово. Журито е присъдило първа награда на Мария Саломе Салса от Бургас, която получи статуетката „Чудомир“ от председателя на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов.

13-ият фестивал „Комедийният хит на сезона“ премина при изключителен интерес от страна на публиката. Залата на НЧ „Искра 1860“ бе пълна, а зрителите избраха за Номер едно спектакъла на Младежки театър „Николай Бинев“ – София, „Г-н Балкански“, постановка на Бина Харалампиева, с участието на неотразимия Герасим Георгиев – Геро.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова закри 21-те Чудомирови празници, като подчерта, че те са плод на симбиоза от традиции и млад екип, който ги реализира, посочвайки Управителния съвет на фондация „Чудомир“ и най-вече заслугата на неговия председател Симеон Георгиев и на членовете на УС Моника Динева, адвокат и общински съветник, и Георги Атанасов, актьор от Общински театър „Любомир Кабакчиев“, водещ на церемонията.

Кметът Галина Стоянова призова всички да помним Чудомир не само по време на празниците в негова чест, а по всяко време и напомни неговата мисъл: „Нека да говорим това, което добре сме премислили“.

21-те Чудомирови празници завършиха с прекрасен концерт-спектакъл на ансамбъл „Тракия“ – Пловдив, който показа виртуозни изпълнения на народни песни и танци и оркестрови изпълнения, интерпретации на стари градски шлагери и завладяващо сценично присъствие.

Организатори на празниците са Фондация „Чудомир“ и Община Казанлък. Основен спонсор на Чудомирови празници ’2014 се явява Община Казанлък, стана ясно на церемонията по закриването.