Евродепутат поиска: Учените ни да с европейски заплати

Моника Панайотова отчете свършеното от нея през последните 4 г.

Българските учени да получават заплата, колкото колегите си от старите страни-членки на Европейския съюз. Това гласи една от идеите на евродепутата от ГЕРБ Моника Панайотова.

Пред български журналисти в Брюксел тя се похвали, че по време на мандата си в европарламента се е борила за правата на младите хора, както и за едно развито образование на държавата ни, което да не отстъпва по нищо на образователната система в другите европейски страни.

В следващия програмен период по програма "Хоризонт 2020" има отпуснати 80 млрд. евро, които да са насочени към научни изследвания и иновации. Европейският съюз си е поставил за цел да се създаде един нов тип икономика, базирана на знанието и на иновациите. „България не е достатъчно активна в участието си по тази програма", призна Моника Панайотова.

Като минус за страната ни тя изтъкна и неизползвания иновативен потенциал за развитие на научните изследвания, особено в сферата на високите технологии. "5,5 млн. са младите хора без работа в Европейския съюз. 66 000 от тях са от България", подчерта Панайотова. Именно заради това трябва да се намери правилният подход за това младите да преминат от образование към работа.

2017 година да се превърне в европейската година на предприемачеството, също е идея, включена в списъка със задачи на евродепутата от ГЕРБ. Тя обясни, че вкарването на предприемачеството в образованието ще помогне за създаването на нови предприятия и работни места, както и отварянето на нови пазари.