Лекуват детски кариеси с лазер

Представят нов метод по време на петото издание на Денталната Лазерна Академия в Пловдив

Демонстрация на живо за лечение на зъбен кариес при деца с помощта на лазер ще направят специалисти във Факултета по дентална медицина към Медицинския университет в Пловдив. Той е един от малкото клинични центрове в Европа, сертифициран за обучение и работа с дентални лазери. Уникалната апаратура, с която разполага Факултета, включва почти всички видове лазери, подходящи за лечение на различни заболявания на зъбите и устната кухина.

Лекции, курсове и клинични демонстрации ще бъдат част от юбилейното пето издание на Денталната Лазерна Академия, която ще се проведе във ФДМ-Пловдив от 3 до 5 април. Основната цел на този форум е да представи новостите от света на денталните лазерни технологии и тяхното клинично приложение.

„Възможността български зъболекари да бъдат обучени теоретично и практически от световни имена в тази модерна и бързоразвиваща се област е уникалната полза от Академията.”, заяви деканът на Факултета по дентална медицина проф. д-р Георги Тодоров.

Все повече студенти започват да се интересуват от Лазерната дентална медицина. Тя не е залегнала в задължителната им програма, но през факултативен курс на обучение във Факултета в Пловдив само през 2013 година са преминали 53 бъдещи зъболекари.

„Лечението с лазери става все по-търсено и от пациентите, защото се различава от традиционните методи по това, че е минимално травматично, без болка в повечето случаи, а възстановяването е в много кратки срокове.”, обобщи доц. д-р Георги Томов от Факултета по дентална медицина към МУ-Пловдив.

За участниците в тазгодишното издание на лазерната Академия са подготвени лекции на различни важни теми. Гост-лектори ще бъдат водещи преподаватели от Световната федерация по лазерна дентална медицина, а също така и изтъкнати български специалисти. Сред тях са проф. Н. Гутхнехт от Германия, проф. Й. Арнабат от Испания и професорите С. Намур и Р. де Мур от Белгия. Нови акценти в Академията са лекциите по правни въпроси, мениджмънт на лазерната практика и как да работим безопасно с лазери. Тази година отново ще бъде организирана постерна сесия, на която младите колеги ще могат да представят своите разработки, както и тематични предконгресни курсове, акредитирани от световната федерация по лазерна дентална медицина. Участниците ще имат възможността да наблюдават и голям брой клинични демонстрации върху пациенти в реално време.

При откриването на Академията, Проф. Джошуа Мошонов от Университета в Йерусалим, Израел ще бъде официално обявен за почетен член на Българското Дентално Лазерно Общество и награден за приноса му към развитието на лазерната дентална медицина в България. Награждаването е на 3 април от 16 часа във Факултета по дентална медицина на Медицинския Университет в Пловдив.