Ето какво задължително трябва да пише на етикетите!

Ново - показват алергени и произхода на всяко месо

От декември тази година върху етикетите на хранителните стоки ще бъде задължително да се изписват целите наименования на вложените подобрители и добавки. 
Производители и търговци ще трябва да упоменават и хранителната стойност на предварително опакования продукт, също и произхода на всички видове меса. "Етикетът е направен за този, който иска да бъде информиран и може да разбере написаното върху него", каза пред Plovdivutre.bg Светла Чамова - изпълнителен директор на Асоциация на месопреработвателите в България.

Освен това веществата, причиняващи алергии или непоносимост, ще трябва да бъдат указани в списъка на съставките и да бъдат посочени по открояващ ги начин. Някои нови суровини се включват в задължителното изписване на страна на произход - досега това беше валидно за телешко месо, зеленчуците, меда и зехтина, към списъкът сега се прибавя говеждо, козе и птиче месо.

Всички нови и стари обозначения ще трябва да бъдат поставени на видимо място, без да се нарушава четимостта от изображенията. След влизането на регламента в сила е предвидено размерът на буквите да бъде 1,2 мм или 0,9 мм за продукти с малка площ. 

От декември 2014-та пък съгласно европейското законодателство, обявяването на съдържанието на мазнини, въглехидрати, холестерол, наситени мастни киселини и трансмазнини става задължително.

Според Чамова държавата има нужда от нов закон за храните, защото сегашният е правен, когато България бе кандидат-член на ЕС, в него има етапни промени, за да се хармонизира законодателството, а това създава объркване у хората.

Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) организира срещи с местния бизнес. Целта е да ги запознае с новите аспекти за етикетиране на храните във връзка с влизане в сила на Регламент 1169/2011, специфичните изисквания към месо и месни продукти, както и сроковете за въвеждането им.

"Въвеждането на новите неща изобщо не са толкова лесни. Едно е на документ, а друго на практика. Дошло е времето, когато хората наистина имат нужда от обучение, за да въведат едно нещо правилно. Фирмите трябва да са добре запознати, за да не хвърлят труд излишно, каза Светла Чамова.

През есента компании, които са подготвили новите етикети, ще имат възможност да ги презентират пред свои колеги и представители на контролните органи в страната. Ще бъдат обменени опит и информация, ще бъдат посочени плюсовете и минусите на бъдещите опаковки – взаимна помощ. Това е много важно, защото поставянето на етикети е едно скъпо удоволствие и всяка една грешка ще бръкне в джоба на производителя, казват експерти.