Истина ли е? Органичните храни не намалявали риска от рак

Много учени биха оспорили това твърдение

 Консумацията на органични храни не предотвратява риска от ракови заболявания при жените, установи британско проучване.

Според резултатите от изследването дамите, които в продължение на години са се хранили само с органични плодове и зеленчуци, не са по-малко застрашени от ракови заболявания от останалите.

В действителност учените дори смятат, че рискът от рак при жените, които се хранят само със специална органична храна, е малко по-голям от обикновено.

Много хора се обръщат към специализираната храна в желанието си да ядат по-здравословно и да не се тровят с пестициди, за които се смята, че увеличават многократно риска от ракови заболявания.

Когато изследователите подробно разгледали раковите образувания, свързани с пестицидите, например рака на гърдата и на меките тъкани, те не намерили доказателства за повишен риск от болестта. Според тях всяко намаляване или увеличаване на заплахата от заболяването се дължи на други фактори.

В проучването са участвали на 600 000 жени на или над 50-годишна възраст, които били попитани дали са консумирали органична храна. В продължение на 9 год. специалисти следили отблизо тяхното здраве.

Около 50 000 от жените развили раково заболяване в периода на проучването, но според резултатите това няма пряка връзка с консумацията на органична храна.